ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η καθημερινή μας ευεξία συνδέεται με το κατά πόσο φροντίζουμε τις ανάγκες και επιθυμίες μας… σε επαφή με τα συναισθήματά μας, που είναι το μέσο της συνειδητοποίησης των ενδιαφερόντων μας,… αυτό που είμαστε και αυτό που είναι ο κόσμος. Perls

ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές, επιλογές και με καταστάσεις που είναι συναισθηματικά ιδιαίτερα φορτισμένες, επώδυνες ή ακόμη και δύσκολες στην διαχείρισή τους.
Η Συμβουλευτική Ψυχολογία είναι η υπηρεσία εκείνη που με την παρέμβασή της, στοχεύει στην κατανόηση, στην εξήγηση και στην επίλυση του θέματος και της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το άτομο, το ζεύγος, η οικογένεια.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
Η βοήθεια του ψυχολόγου εστιάζεται στον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, στην αναζήτηση κατάλληλων στρατηγικών αντιμετώπισης του προβλήματος και στην ενεργοποίηση των εσωτερικών δυνάμεων του ατόμου για την επίτευξη των στόχων του.

ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η Συμβουλευτική Ψυχολογία ενδείκνυται σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που το άτομο αντιμετωπίζει:

  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, δύσκολα στην διαχείρισή τους ή έντονα επώδυνα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:

- Δυσκολίες στο χτίσιμο συναισθηματικών σχέσεων ή δυσκολία στη δέσμευση με αίσθημα μοναξιάς και απογοήτευσης
- Συχνοί καβγάδες στο ζεύγους
- Συναισθήματα ζήλειας ή καταπίεσης
- Σεξουαλικές δυσκολίες
- Συγκρούσεις παιδιών-γονέων(κυρίως στην εφηβεία)
- Πένθος, απώλεια αγαπημένου προσώπου
- Διαχείριση ενός ενδεχόμενου χωρισμού ή ενός διαζυγίου

Ιδιαίτερες περιπτώσεις οικογενειακής σύγκρουσης αποτελούν η συζυγική απιστία, οι παράλληλες σχέσεις και οι χωρισμοί.
Η έντονη συναισθηματική φόρτιση που συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις, όπως ό πόνος, ο θυμός, η έκπληξη, ο φόβος, η ενοχή, καθιστά τη διαδικασία της συμβουλευτικής ψυχολογίας ιδιαίτερα αναγκαία.
 

  • ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, όπου εντάσσονται διάφορες καταστάσεις:

- Προβλήματα ένταξης στην ομάδα των συναδέλφων, δυσκολίες στη διαχείριση των σχέσεων μαζί τους ή με τους ανώτερους
- Προσωπικές δυσκολίες που αφορούν την επιλογή επαγγελματικής ταυτότητας ή την επιλογή αποφάσεων για σημαντικές επαγγελματικές αλλαγές.
Ο Ψυχολόγος βοηθάει το άτομο να ξεκαθαρίσει τις αιτίες του προβλήματος, διερευνώντας μαζί του τις πλέον κατάλληλες λύσεις και προάγοντας την επίλυσή του.
Παράλληλα τον ανακουφίζει από την αίσθηση δυσφορίας καθώς τον εκπαιδεύει στην αντιμετώπιση του στρες, στην διεκδίκηση των αναγκών του, στην παρατήρηση και αναγνώριση στους άλλους πιθανών προβληματικών συμπεριφορών.
 

  • ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΕΝΤΟΝΟΥ ΣΤΡΕΣ, μεγάλων αλλαγών,

- συμπτώματα άγχους,
- κρίσεις πανικού,
- κατάθλιψη,
- διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, διακεκομμένος ύπνος..),
- ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, γαστρεντερικές διαταραχές…), χωρίς οργανική αιτία.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το στρες, το άγχος είναι βασικοί υπεύθυνοι παράγοντες για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και επιδρούν αρνητικά στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Συμβουλευτική Ψυχολογία διευκολύνει την αναγνώριση εκείνων των παραγόντων που προκαλούν στρες, βοηθάει στην εξεύρεση εργαλείων διαχείρισης και αντιμετώπισης του και εκπαιδεύει το άτομο στις κατάλληλες τεχνικές χαλάρωσης.