ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υπάρχουν φορές που γεννιέται η επιθυμία της αναζήτησης καλύτερης ψυχοσωματικής ευεξίας, βελτιώνοντας τον εαυτό μας και τις σχέσεις με το περιβάλλον μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η Προσωπική Ανάπτυξη είναι η ικανότητα που αποκτά ο άνθρωπος να παρεμβαίνει στην προσωπική του ιστορία.
Μέσα από τη διαδικασία της Προσωπικής Ανάπτυξης, συνειδητοποιεί τους αυτοματισμούς του, τις ανάγκες, τις προσδοκίες του, φτάνοντας έτσι να πραγματοποιεί ακόμη καλύτερα τους στόχους του.
Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των επιθυμιών τους και συνεπώς καταναλώνουν χρόνο, ξοδεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων τους, κάνοντας πράγματα που δεν χρειάζονται ή που δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν, ή που τους βλάπτουν.
Η Προσωπική Ανάπτυξη είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας και επίγνωσης των προσωπικών δυνατοτήτων μας.
Δημιουργεί μέσα μας την αίσθηση ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτό που θέλουμε και να γίνουμε πιο δυνατοί ψυχικά και σωματικά (resilience).

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε όλους, σε διαφορετικό βαθμό.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σχετικά μια ισορροπημένη ζωή και ορισμένες φορές νοιώθουν απλά την ανάγκη μικρών διορθωτικών παρεμβάσεων.
Άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες προερχόμενοι από ιδιαίτερα βιώματα και εμπειρίες και συνεπώς έχουν διαφορετικά αιτήματα.
Άλλοι ενδεχομένως επιζητούν την πρόληψη και άλλοι επιδιώκουν να ξεπεράσουν τα όρια τους ανακαλύπτοντας μεγαλύτερες εσωτερικές δυνάμεις και δυνατότητες.
Δεν υπάρχουν «λάθος» ή «άρρωστοι» άνθρωποι, υπάρχουν απλά άνθρωποι με χαρακτηριστικά που συγκρούονται με ιδέες, σκέψεις, κανόνες, στον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την καθημερινότητά τους.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σήμερα και σε παγκόσμιο επίπεδο βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο χωρίς προηγούμενο, όπου οι αλλαγές πραγματοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.
Ο χρόνος και η εξέλιξη δεν σταματούν, έτσι και ο τρόπος ζωής μεταβάλλεται και βρίσκεται ο άνθρωπος μπροστά σε νέα προβλήματα με αβέβαιη απάντηση.
Οι απαντήσεις των προηγούμενων γενεών δεν αρκούν πια.
Η κοινωνία βρίσκεται όλο και πιο πολύ σε σύγχυση ψάχνοντας για ένα νόημα που θα της επιτρέψει την προσαρμογή της στο «καινούργιο».
Κάθε άνθρωπος θα διανύσει την προσωπική του πορεία, εκτός κι αν θέλει να μείνει στάσιμος στην «παρατήρηση», νοιώθοντας ανίκανος να πάρει αποφάσεις.
Σκοπός της Προσωπικής Ανάπτυξης δεν είναι να φτάσει κανείς σε μια υποθετική τελειότητα που δεν υπάρχει και αν υπήρχε θα διαρκούσε ένα δευτερόλεπτο.

Ο σκοπός της είναι η επίτευξη μιας καλής ισορροπίας και η διατήρησή της στο χρόνο.
Η διαδικασία της Προσωπικής Ανάπτυξης προσφέρει εργαλεία, στρατηγικές, γνώσεις και τεχνικές που είναι σε θέση να αυξήσουν την συνειδητότητά μας.
Αυτή με την σειρά της θα μας προσφέρει την εκπληκτική δυνατότητα της αυτοπαρατήρησης και της κατανόησης της ολοκληρωτικής ευθύνης που έχουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας μέσα από τις επιλογές που κάνουμε.