ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Η Νευροανάδραση ή Neurofeedback ή Neurotraining είναι η εξέλιξη της Βιοανάδρασης και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητά της σε πολλούς τομείς.
Η NASA χρησιμοποιεί την Νευροανάδραση εδώ και χρόνια προκειμένου να αυξήσει τα επίπεδα συγκέντρωσης των πιλότων της.
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία την προτείνει ως θεραπεία πρώτης εκλογής για το σύνδρομο υπερκινητικότητας/διάσπαση προσοχής των παιδιών.
Ιαπωνικές εταιρείες στέλνουν τα στελέχη τους για training στα κέντρα των ΗΠΑ.
Αθλητές και πρωταθλητές την χρησιμοποιούν για την μεγιστοποίηση των επιδόσεων τους (εθνική ποδοσφαιρική ομάδα Ιταλίας, πιλότοι F1, τοξοβόλοι, σκοπευτές, γκολφ κ.λπ.)

Ο εγκέφαλος αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστήματα ένα εκ των οποίων είναι το βιοηλεκτρικό σύστημα.
Το βιοηλεκτρικό προφίλ είναι η σύνθεση της σκέψης καθώς και το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται συμπεριλαμβανόμενης της χημικής σύνθεσης, της μεταβολικής και ορμονικής κατάστασης και της φυσιολογικής σύνδεσης με το σώμα.
Ο εγκέφαλος επικοινωνεί με το σύστημα αυτό, κάνοντας χρήση των νευροδιαβιβαστών και των διάφορων εγκεφαλικών κυμάτων που μας βοηθούν να σκεφτούμε, να κινηθούμε, να κοιμηθούμε, να εργαστούμε, να μελετήσουμε κ.λπ.
Το κεντρικό νευρικό σύστημα έχει ένα σημείο ρύθμισης της φυσιολογικής δραστηριότητας που αφορά τα επίπεδα διέγερσης, εγρήγορσης, σταθερότητας και ευελιξίας.

Ωστόσο το κεντρικό νευρικό σύστημα κάτω από διάφορους παράγοντες (π.χ. σωματικά και ψυχικά τραύματα, στρες, τοξίνες, έλλειψη βιταμινών, χρήση ουσιών) μπορεί να απορυθμιστεί, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζονται μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού κ.λπ.
Οι αλλαγές που προκύπτουν μπορούν να καταγραφούν με την μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Η Νευροανάδραση είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και βασίζεται στην βιολογική αρχή της αυτορύθμισης.
Είναι εκπαίδευση των εγκεφαλικών κυμάτων μέσω υπολογιστή.
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο εξαιρετικά εύπλαστο και ικανό να βελτιώσει την απόδοσή του μέσω εξάσκησης.
Δίνοντας του πληροφορίες για το πώς λειτουργεί είναι σε θέση να κάνει αλλαγές και να λειτουργήσει σε νέα επίπεδα.
Ας σκεφτούμε την Νευροανάδραση ως αεροβική άσκηση του εγκεφάλου.

Διαδικασία
Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη της βιοανάδρασης , με τη διαφορά ότι η καταγραφή και η εκπαίδευση αφορούν τα εγκεφαλικά κύματα του εκπαιδευόμενου.
Κατά τη διάρκεια της Νευροανάδρασης τα εγκεφαλικά κύματα καταγράφονται συνεχώς και αναλύονται με ένα εξελιγμένο λογισμικό σύστημα.
Ο εκπαιδευτής ψυχολόγος παρακολουθεί τα εγκεφαλικά κύματα που είναι περισσότερο ενεργά και αυτά που είναι λιγότερο.
Στη συνέχεια μέσα από μια σειρά συνεδριών και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος μαθαίνει να παράγει περισσότερα εγκεφαλικά κύματα τα οποία είναι αναγκαία για την χαλαρή προσοχή, την δημιουργικότητα και την μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Την ίδια στιγμή τα εγκεφαλικά κύματα που προκαλούν στρες, άγχος ή κατάθλιψη αποδυναμώνονται.

Πως λειτουργεί
Η εκπαίδευση στη Νευροανάδραση είναι ανώδυνη, μη επεμβατική και χωρίς παρενέργειες.
Δεν είναι φαρμακολογική θεραπεία: τροποποιεί τις συνδέσεις μεταξύ εγκεφαλικών κυττάρων χωρίς βιοχημική παρέμβαση.
Ένας ή περισσότεροι αισθητήρες τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής.
Τα κύματα του εγκεφάλου καταγράφονται και αναλύονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ένα ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα επεξεργάζεται το σήμα μέσω οπτικής ίνας, το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη του εκπαιδευόμενου με την μορφή ενός «παιχνιδιού».
Ο εκπαιδευόμενος παίζει το hands-free παιχνίδι χρησιμοποιώντας τίποτα άλλο, παρά μόνο τον εγκέφαλό του (όλοι μπορούν να το κάνουν).
Κατ αυτόν τον τρόπο, εάν η επιθυμητή συχνότητα της εγκεφαλικής του δραστηριότητας αυξηθεί, το ίδιο θα συμβεί και στην ταχύτητα του παιχνιδιού και ο εκπαιδευόμενος επιβραβεύεται.
Αντίθετα, εάν μια ανεπιθύμητη συχνότητα αυξηθεί, το παιχνίδι θα κινείται πιο αργά ή θα σταματήσει και ο εκπαιδευόμενος «χάνει».
Επειδή είμαστε εκ φύσεως ανταγωνιστικοί, ο εγκέφαλος μας, προσπαθεί να κερδίσει το παιχνίδι.
Καθώς λοιπόν αρχίζει να ανταποκρίνεται στα οπτικά και ηχητικά σήματα που λαμβάνει, συντελείται μια μάθηση που βασίζεται σε νέα πρότυπα εγκεφαλικών κυμάτων.

Εφαρμογές
Οι εφαρμογές ποικίλλουν και οδηγούν γενικά στην αύξηση των επιδόσεων και στην βελτίωση λειτουργιών όπως:
- Συγκέντρωση
- Μνήμη
- Ομιλία
- Ύπνος
- Ενεργειακό επίπεδο
- Συναισθηματική ισορροπία


Άτομα κάθε ηλικίας μπορούν να βοηθηθούν.
Η Νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα:
- Άγχος
- Κατάθλιψη
- Ιδεοψυχαναγκασμοί (έμμονες ιδέες)
- Μετά-τραυματικό στρες

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εκτός κι αν συμβεί ένα άλλο τραύμα ή τραυματισμός. Σε γενικές γραμμές το ποσοστό επιτυχίας είναι υψηλό. Εξαρτάται από το ποια είναι τα συμπτώματα που στοχεύονται, από τη χρονιότητα της κατάστασης και από το επίπεδο κινήτρου του εκπαιδευόμενου.
Η κατάθλιψη και το άγχος μειώνονται αρκετά γρήγορα. Συνήθως η ποιότητα του ύπνου αλλάζει ήδη από την 4η συνεδρία. Η σταθερότητα, η συνέπεια καθώς και η ικανότητα του ατόμου να διατηρεί την θέληση και την συγκέντρωσή του συμβάλουν στην επίτευξη του αποτελέσματος.

Ενδείκνυται:
- Στα παιδιά (από 7 ετών και άνω) με υπερκινητικότητα, με προβλήματα μάθησης, προσοχής, συγκέντρωσης και φόβος των εξετάσεων.
- Σε εκείνες τις κατηγορίες επαγγελμάτων που υποβάλλονται σε υψηλά επίπεδα στρες:
- ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων
- αστυνομικοί, πυροσβέστες
- πιλότοι
- προσωπικό εκτάκτου ανάγκης και ιατρικές ειδικότητες που απαιτούν εξαιρετικά σταθερά χέρια και ικανότητα ελέγχου της έντασης κατά την διάρκεια λεπτών επεμβάσεων (π.χ. χειρουργοί οφθαλμίατροι)
- Αθλητές, που επιθυμούν να βελτιώσουν την συγκέντρωση, την ετοιμότητα (αντανακλαστικά), τον συντονισμό και να μειώσουν το άγχος του παιχνιδιού.