ΝΕΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ / ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Οι Νέες Εξαρτήσεις- New Addictions περιλαμβάνουν όλες τις νέες μορφές εξάρτησης που δεν σχετίζονται με την λήψη καμίας χημικής ουσίας. Το αντικείμενο του εθισμού είναι σε αυτήν την περίπτωση μια συμπεριφορά ή μια νόμιμη και κοινωνικά αποδεκτή δραστηριότητα.
Στις νέες εξαρτήσεις αναφέρονται ο Εθισμός στο Διαδίκτυο και η Συναισθηματική Εξάρτηση. Από το διαδίκτυο προκαλείται η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εξαρτήσεων (π.χ. παθολογικός τζόγος, αναζήτηση εικονικών σχέσεων).
Η ψυχολόγος Kimberly Young που θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της επιστημονικής μελέτης του εθισμού, υποστηρίζει ότι η Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο, ανάγεται στις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων όπου δεν περιλαμβάνεται η παρέμβαση ουσίας.

Διαταραχή Εθισμού στο Διαδίκτυο (Internet Addiction Disorder)
Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια έντονη και επίμονη επιθυμία σύνδεσης με το Web. Το άτομο αυξάνει σταδιακά το χρόνο παραμονής στο διαδίκτυο, φτάνοντας έτσι να δυσλειτουργεί στην «πραγματική» του ζωή.
Όταν δεν μπορεί να συνδεθεί, υποφέρει, γίνεται οξύθυμος, νευρικός, μέχρι να φτάσει σε κατάσταση υπερδιέγερσης ή κατάθλιψης.

Πρόκειται για έναν εθισμό, ο οποίος αλλάζει δραματικά τον τρόπο ζωής του ατόμου:
- Μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για την υγεία του ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας στο διαδίκτυο
- Στέρηση του ύπνου ή αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου
- Μειωμένη κοινωνικοποίηση
- Παραμέληση της οικογένειας και των φίλων
- Άρνηση να παραμείνει για πολύ χρόνο εκτός σύνδεσης με το διαδίκτυο
- Ισχυρή επιθυμία να περνά περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή
- Παραμέληση της εργασίας και των προσωπικών υποχρεώσεων(σχολείο, οικογένεια)

Οι βασικές διαταραχές που σχετίζονται με την κατάχρηση του Internet είναι:
- Ψυχαναγκαστικές αγορές
Επείγουσα ανάγκη οποιουδήποτε είδους στο διαδίκτυο.
Συχνά το αντικείμενο δεν είναι τόσο επιθυμητό και χρήσιμο, αλλά πρόκειται για έναν καταναγκασμό που έχει ως βάση την ευχαρίστηση της πράξης της αγοράς.

- Τυχερά παιχνίδια on-line
Καταναγκαστική ενασχόληση στα εικονικά τυχερά παιχνίδια (poker,κ.ά.), όπου η ευχαρίστηση δεν προέρχεται τόσο από την νίκη, όσο από την απώλεια και στη συνέχεια και πάλι από το κέρδος.

- Trading on-line
Καταναγκαστική ενασχόληση στο χρηματιστήριο του διαδικτύου. Σχετίζεται αφενός μεν με το άγχος/ενθουσιασμό του παιχνιδιού αφετέρου δε με τη διατήρηση του ελέγχου
Το αποτέλεσμα των παραπάνω εξαρτήσεων είναι οι σημαντικές οικονομικές απώλειες και συχνά το αίτημα βοήθειας προέρχεται από τα συγγενικά μέλη του ατόμου, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκαλούνται από μια τέτοια συμπεριφορά.

- Information overloading addiction
Συνεχή, κουραστική και αγωνιώδη αναζήτηση πληροφοριών για ένα συγκεκριμένο θέμα (ιατρικό, οικονομικό, κ.ά.), με σκοπό να κατευνάσει την αγωνία του.

- Εθισμός από τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, forum,..)
Συνήθως το αίτημα βοήθειας προέρχεται από τα μέλη της οικογένειας ή όταν αυτή, η ανάγκη αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα σε άλλους τομείς της ζωής του, ή όταν πλέον δεν καταφέρνει να ηρεμήσει από το άγχος του.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Όταν η αγάπη μετατρέπεται σε μια εμμονή που επιφέρει πόνο, δεν μιλάμε πια για αγάπη αλλά για συναισθηματική εξάρτηση (ως love addiction, αναφέρεται στην αγγλοσαξονική ορολογία).
Πρόκειται για μια διαταραχή του συναισθήματος και της συμπεριφοράς και στο σύγχρονο κόσμο είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο.
Είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια σχέση και κυρίως κατά την πρώτη περίοδο του έρωτα να υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός εξάρτησης. Όμως καθώς σταθεροποιείται η σχέση, η επιθυμία «συγχώνευσης» με τον άλλον τείνει συνεχώς να μειώνεται.
Στην συναισθηματική εξάρτηση συμβαίνει η επιθυμία «συγχώνευσης» με τον άλλον να παραμένει αμετάβλητη στον χρόνο.
Αυτός/ή που βρίσκεται σε συναισθηματική εξάρτηση περιορίζει τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες, φιλίες, σχέσεις με άλλα άτομα ή μέλη της οικογένειας για να αφιερώσει τον εαυτό του στην ευημερία του άλλου.
Δεν μπορεί να απολαύσει τις πραγματικές θετικές πλευρές των ανθρωπίνων σχέσεων νοιώθοντας την κτητικότητα, το άγχος αποχωρισμού και τον φόβο μιας πιθανής εγκατάλειψης.
Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αναπτύξει μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, γενικευμένο άγχος, διαταραχές του ύπνου, ευερεθιστότητα, διατροφικά προβλήματα, έμμονες ιδέες και ψυχαναγκασμούς.


Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι το σημείο εκκίνησης της συναισθηματικής εξάρτησης.

Το άτομο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και τις αξιολογήσεις των άλλων, για να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.
Ψάχνει απεγνωσμένα κάποιον που θα μπορέσει να του δώσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια θα γίνουν «όμηροι» στα χέρια κάποιου που θα τους δώσει την αποδοχή και την αγάπη του.